2021 06 14 0001Afgelopen vrijdagmiddag was feestelijk voor de cliënten en medewerkers van Centrum voor Ouderen Eikenstein 4, Veldwijk Ermelo.

Op deze zonnige, zomerse dag werd de nieuwe duo fiets met trapondersteuning geleverd. De eerste rondjes werden gefietst door cliënten en medewerkers van GGz Centraal. Zo mooi om te zien hoe iedereen die terugkwam van een “proeffietstochtje” een grote glimlach op zijn gezicht had! De aanschaf van de duo fiets is een actie van de familie en naasten van de cliënten van Eikenstein 4.

Mevrouw Annelies Faber, zus van een cliënt van Eikenstein 4, deed een forse donatie: ”Ik liep al langer rond met het idee om iets te  geven waar cliënten als mijn broer – bijna 78en sinds 1969 op Veldwijk – baat bij zouden hebben. Ik had geen idee wat dat zou kunnen zijn. Ik klopte aan bij zijn persoonlijk begeleider. Zij kwam met een langer levende wens voor de aanschaf van ‘een duo fiets met trapondersteuning’. Ik vond het direct een goed idee. Zo’n fiets kan vaak worden gebruikt om met cliënten, die zelf niet goed kunnen fietsen en weinig kracht hebben, toch buiten het terrein een uitje te maken. Het erop uittrekken geeft hen veel plezier. Hoe fantastisch dat wij, als familie en naasten dit op zo een korte termijn voor elkaar hebben weten te krijgen. Binnen 1 week was het benodigde bedrag voor de duo fiets binnen. En dat ik dan vandaag met mijn broer het lintje om de duo fiets heb kunnen doorknippen! De cliënten van Eikenstein 4 kunnen er dit voorjaar en zomer lekker veel op uit en hebben nu iets leuks om zich op te kunnen verheugen.” 

Eikenstein 4 is een woonafdeling voor ouderen met een psychiatrische aandoening. De afdeling bestaat uit 16 cliënten met elk hun eigen problematiek. De meeste cliënten hebben ook fysieke beperkingen. GGz Centraal  doet er alles aan om als afdeling een dagstructuur te bieden die passend is bij deze groep cliënten. Door de week gaat een groot deel naar de activiteitenbegeleiding op- of buiten de afdeling. Daarnaast worden cliënten dagelijks gemotiveerd om meer te bewegen. De duo fiets gaat zeker helpen om het extra bewegen op te pakken!

“Waar we nu de rolstoel pakken om met een cliënten naar het dorp te gaan, gaan we vanaf nu vaker de duo fiets gebruiken. In het kader van hun leefstijl is dat heel positief. Ook kunnen wij het met de uitjes verder buitenshuis zoeken, zoals een ritje richting Harderwijk, om daar een drankje te doen, kleding te kijken en aan te schaffen en/of ergens te gaan lunchen. Momenteel zijn er 12 van de 16 cliënten mobiel genoeg om gebruik te kunnen maken van de duo fiets. Zelfstandig fietsen zit er voor deze cliënten vaak niet meer in gezien het beperkte verkeersinzicht/vertraagd reageren. Door middel van de trapondersteuning kunnen ook cliënten mee die maar beperkt kunnen meetrappen. Het bieden van structuur en het stimuleren van activiteiten ook buiten de deur hebben een positieve invloed op de kwaliteit van leven van deze groep ouderen.

Vrienden van GGz Centraal hielp de familie mee met deze mooie actie.

Heb je zelf ook een goed idee voor een mooie actie voor cliënten van GGz Centraal? Maar onvoldoende financiële middelen om het te realiseren? Neem contact ons op, wij denken en werken graag mee! mail naar: vrienden@ggzcentraal.nl