vriendenmeregaard

Door een mooie bedrijfsdonatie van FZB Nederland kunnen onze cliënten in de nieuwe acute opname kliniek Flevoland (High Intensive Care – HIC) op elk moment van de dag door Europa fietsen.

Eindelijk is het zover! Na bijna een jaar verbouwen is de acute opname afdeling op onze GGz Centraal locatie HIC Flevoland in Almere vandaag, maandag 18 januari 2021, geopend en hernieuwd in gebruik genomen. En het mag gezegd: wij zijn best trots op het gebouw. Een complete metamorfose heeft plaatsgevonden. Muren zijn weggehaald, nieuwe kamers zijn bijgebouwd en er is vooral veel ruimte, daglicht en uitzicht in het nieuwe gebouw gekomen.

Gezondheidsbevorderende omgeving voor cliënten

De verbouwde HIC Flevoland is ontwikkeld volgens de meest recente inzichten van het High & Intensive Care model voor acute psychiatrische behandeling. Een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen. In een omgeving waar we veiligheid en bescherming combineren met respectvolle zorg en behandeling. Centraal staat het terugdringen van dwang en drang. Met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de cliënt. Daarnaast hebben wij bij het ontwerp ook expliciet gekozen voor de uitgangspunten van een ‘Healing Environment’. Hierbij is de visie dat een omgeving in een gebouw gezondheidsbevorderend kan zijn.

FZB Nederland doneert interactieve beweginstrainer

Vanuit die visie is ook de centrale ontmoetingsruimte in het gebouw ontworpen. Het is al een lang gekoesterde wens van de afdelingsmedewerkers om hier een leuke en uitdagende sportvoorziening voor cliënten te realiseren. Daar heeft FZB Nederland (zorgbegeleiders) graag gehoor aan gegeven. Zij hebben namelijk een complete interactieve bewegingstrainer met beeldscherm gedoneerd. Zo kunnen de jaarlijks verwachtte 300 cliënten met acute psychiatrische problemen tijdens hun verblijf in HIC Flevoland op een leuke, gezonde manier bewegen en hun stress verminderen.

Belang & nut van een interactieve bewegingstrainer

Met deze bijzondere fiets stimuleren wij graag bewegen op eigen zelfstandigheid bij cliënten. Een begeleider is hier bijna niet meer nodig. Ook zorgt het trainen op zo’n interactief sportapparaat voor stressvermindering bij de cliënt. Ervaring wijst uit dat het fietsen vaak teruggrijpt naar positieve ervaringen uit het verleden.

Door de bewegingstrainer te verbinden aan een groot, interactief beeldscherm is het mogelijk om dwars door Parijs te fietsen, een tochtje te maken door Amsterdam of voor een route door een mooi bos te kiezen. Door het grote beeldscherm lijkt het net alsof je door een echte stad of landschap fietst.De realistische fietservaring brengt de buitenwereld naar binnen en geeft de fietsers even het gevoel dat zij eropuit zijn. Wij zijn FZB Nederland heel dankbaar voor deze donatie.

Karin Ors van FZB Nederland: “In de jarenlange samenwerking tussen FZB Nederland en GGz Centraal zijn over en weer prettige contacten ontstaan. Toen FZB Nederland vernam dat voor de nieuwe HIC kliniek een bewegingstrainer met beeldscherm gespaard zou gaan worden, was de beslissing snel gemaakt. Per jaar maakt FZB Nederland een budget vrij voor goede doelen. Liefst gerelateerd aan projecten voor cliënten bij instellingen. Een fijne dagindeling, beweging en plezier voor cliënten is ook een doelstelling van ons. Eén plus één wordt veel meer.. Dat zijn de mooiste aspecten van werken in de zorg”.

Entertainment met Play station; Om de centrale ontmoetingsruimte een zo prettig, relaxt en aantrekkelijk mogelijke plek te maken om te bewegen en leuke activiteiten te doen is er tevens een entertainment set in de vorm van een Play station 4 met beeldscherm en spelletjes gedoneerd. De bedrijven BuroBas (de architect van de verbouwing), Astare (uitzendbureau voor zorgprofessionals) en People & Bricks (bouwprojectmanagement van de Meregaard) en PHB Deventer (bouwbedrijf) hebben in hun samenwerking met GGz Centraal ervaren dat dit soort faciliteiten het verschil kunnen maken voor cliënten die in een gesloten omgeving verblijven. Wij, en de toekomstige cliënten van HIC Flevoland zijn verheugd met de gift van deze bedrijven.