FAQ items aan het laden...

Ontwikkeling persoonlijke stress signaleringsapp

Stress is overal aanwezig. In het leven van ons allemaal. Zeker nu; in deze periode met corona en meer angst en onzekerheid, speelt stress ons allen parten. Bij mensen met langdurige (ernstige) psychiatrische stoornissen speelt stress soms zo’n grote rol, dat het bepalend wordt in iemands leven, met als gevolg:

verergering van psychiatrische klachten | slecht slapen | frequentere terugval in oude (ongezonde) patronen 

Hoe belangrijk het is dat mensen met een psychiatrische aandoening zelf grip krijgen op hun eigen stressniveau constateerde Yvette Roke, psychiater werkzaam binnen Emerhese; het autisme expertisecentum van GGz Centraal.

STAPP App= voor en door cliënten ontwikkeld, wetenschappelijk onderzocht, gepersonaliseerd

Gedurende een behandeling van een cliënt die zo ver gehinderd was door stress van het dagelijks leven kwam het zo ver dat er geen andere optie was dan een zelf verkozen einde. Vanaf dat vreselijke moment zet Yvette Roke zich (nu al jaren) samen met haar cliënten en haar projectteam in om impactvolle oplossingen te vinden die dat dagelijkse leven van cliënten draaglijker maken. Oplossingen die ervoor te zorgen dat cliënten de regie weer zelf kunnen pakken.

In samenwerking met TNO (die samen met het Zorgondersteuningsfonds en TKI-LSH voor de productiekosten van €450.000 zorgde) ontwikkelde een projectteam van GGz Centraal onder leiding van Yvette Roke de app SAM (Stress Autism Mate). SAM is een app speciaal gemaakt voor en door mensen met een autismespectrumstoornis en heeft als doel om cliënten te helpen zelfstandig hun stress te managen.

Verder ontwikkelen voor breed gebruik door vele duizenden psychiatrische cliënten van GGz Centraal + beschikbaarheid voor heel NL

SAM  is een succes en is veelbelovend qua groeipotentie en ontwikkelmogelijkheden in de wereld van digitale zorginnovaties. Recent won het project SAM de Health Valley Bridge Pijs 2021. Het is de ambitie van het projectteam de app te vertalen naar gebruik door andere doelgroepen binnen GGz centraal  (om uiteindelijk de app kosteloos beschikbaar te stellen in heel NL). Deze doorontwikkeling zal STAPP gaan heten, de stresssignaleringsapp, een zelfhulpmiddel op je mobiele telefoon met al doel:

Herkennen en erkennen van stress- en alle goede momenten |Dagelijks ervaren stress te verminderen | Preventief te werken tegen terugval | Zelfredzaamheid en kwaliteit van leven versterken en verbeteren | Eigen regie van de cliënt te ondersteunen | Realtime stress management en begeleiding te bieden|

Binnen GGz Centraal worden per jaar 15.000~25.000 behandeltrajecten uitgevoerd. Er kunnen jaarlijks in potentie circa 80% van deze cliënten met de STAPP app worden geholpen. STAPP kan dus ten minste 16.000 cliënten gaan bereiken en helpen met stress om te gaan. De ambitie is een STAPP familie app platform te bouwen.  Zo kan er straks met behulp van cliënten voor iedere doelgroep een gepersonaliseerde en lerende stress patroonherkenningsapp gemaakt worden. Het projectteam werkt steeds aan specifieke functies. Vrienden van GGz Centraal zet zich mede in om fondsen te werven voor dit uitdagende project zoekt voor 2021 financiële steun voor € 40.000. Daarmee kan STAPP verder gepersonaliseerd worden met ervaringsverhalenfunctie en dagboekfunctie.

Parallel zal het projectteam werken (en fondsen werven voor): ontwikkeling van STAPP-depressie | STAPP-angst en dwang |ontwikkeling van een STAPP-Smartwatchmodule functie

Onze droom is dat STAPP toegankelijk wordt voor iedereen om ons en onze cliënten weerbaar te maken tegen de stress van vandaag en morgen. Lees hier meer over SAM en STAPP of help mee en doneer direct. Meer specifieke projectinformatie opvragen, Yvette Roke een presentatie laten geven? mail ons vrienden@ggzcentraal.nl