FAQ items aan het laden...

Drie VR-brillen: zorgen en stress echt helemaal loslaten

Vrienden van GGz Centraal wil helpen om drie nieuwe VR-Brillen aan te schaffen in het type VRelax. VR is een relatief nieuwe techniek waarbij je door het opzetten van een VR-bril in een virtuele omgeving komt. Deze behandelvorm heeft veel voordelen en is geschikt voor bijvoorbeeld cliënten met verslavingsproblemen, acute psychiatrische problemen en complexe angst- en dwangstoornissen.

VRelax is een virtual reality bril met een app. Binnen de app kunnen mensen zelf kiezen welke natuurlijke virtuele omgevingen ze willen beleven. In deze omgevingen zijn interactieve oefeningen te vinden die extra ontspanning geven.

Ontspanningstool

2022 06 09 0001Met VRelax kunnen mensen zelf hun stresslevels managen. Het is een ontspanningstool tegen stress, burnout, angst en somberheid. Van lichte stress tot zware psychische klachten, VRelax kan bij elke vorm van stress op elk moment en plaats voor verlichting zorgen. Binnen GGz Centraal zijn de VRelax brillen geprobeerd door cliënten.

Hoe wordt de VR-bril gebruikt? kijk hier naar informatief filmpje

Verpleegkundige Anja Granneman doet voor haar opleiding tot hbo-verpleegkundige onderzoek naar het gebruik van de VRelax bij de GGz Centraal. Zij werkt binnen de psychiatrie- en verslaving, afdeling Johannesbos Detox, Veldwijk Ermelo.

Anja Granneman:‘De VRelax kan een groot verschil maken voor cliënten op de detox. Als je de VRelax op zet, kom je via een simpel keuzemenu terecht in de natuur. Even in een compleet andere wereld, tussen het koraal, in een bos of op een veld met langslopende olifanten. Met rustgevende geluiden en soms kleine taken, zodat je niet alsnog in gedachten verzonken raakt. Omdat er zo’n duidelijke relatie bestaat tussen afkicken, craving en spanning, dacht ik direct dat de VRelax weleens interessant zou kunnen zijn voor op de detox-afdeling. Het is een perfect onderwerp voor mijn afstudeeronderzoek én minor ‘duurzaam inzetten van zorgtechnologie. Ik heb ervoor kunnen zorgen dat er op de Detox-afdeling in Ermelo nu twee VR-brillen in omloop zijn. Maar om meer cliënten te kunnen helpen hebben wij meer VRelax brillen nodig!”

Help mee; 3 nieuwe VR brillen

De Vrienden van GGz Centraal willen graag drie VRelax brillen financieren met een bedrag van € 5.100 en hopen van harte op jouw steun om dit mogelijk te maken. Help jij mee? De VR brillen de afdelingen/locaties van GGz Centraal:

1. Centrum voor psychotherapie (CVP) in Ermelo: voor mensen die lijden aan de gevolgen van vroegkinderlijke trauma, complexe angst- en dwangstoornissen, of complexe persoonlijkheidsstoornissen

2. Centrum voor psychiatrie en verslaving Johannesbos in Ermelo: voor mensen die te maken hebben met die problemen hebben met alcohol, drugs, slaap- of kalmeringsmiddelen of gokken in combinatie met een andere psychiatrische aandoening

3. Kastanjehof, Zon en Schild, Amersfoort: Op Kastanjehof behandelen we patiënten met ingewikkelde en ernstige psychiatrische problematiek. Het is de afdeling voor acute en intensieve psychiatrie