FAQ items aan het laden...

Ouderen minder eenzaam door wekelijks contact met huisdieren

Oudere mensen die in onze locaties voor ouderenpsychiatrie langdurig worden behandeld (intramuraal) zijn, ondanks alle goede zorg die zij krijgen, vaak erg eenzaam. Dit komt mede omdat het merendeel van deze ouderen geen tot zeer weinig sociale contacten en vaak ook geen sociaal netwerk hebben.

Onze medewerkers die zich bezighouden met de zorg voor deze ouderen (met ernstig psychiatrische aandoeningen) worden zich in toenemende mate bewust wat het gemis van een huisdier voor deze mensen betekent.

schil daar ben je vriend voor

Benodigd bedrag voor 2021 € 2.800

€ 2.000 / € 2.800

Huisdieren geven mensen onvoorwaardelijke liefde. Verantwoord huisdiercontact heeft een activerend en vaak ook therapeutisch effect, regelmatig contact met dieren doet elk mens goed. Ook angst en eenzaamheid worden minder. Dit blijkt vele onderzoeken. Daarom is er de wens vanuit GGz Centraal medewerkers om voor deze groep cliënten structurele inzet van huisdierencontact te gaan verzorgen. Stichting ZorgDier Nederland, een onafhankelijke kennis- en projectorganisatie, die vrijwilligers met hun eigen huisdier werft, opleidt en inzet voor mensen die zorg nodig hebben gaat daarbij helpen.

2 jaar lang, wekelijks een bezoekje van of een wandeling met een hond of kat

Stichting ZorgDier Nederland, zorgt ervoor dat huisdieren zoals honden en katten wekelijks langs kunnen komen bij kwetsbare ouderen en mensen met psychische problemen. Vanaf de nazomer 2021 willen wij onze cliënten in de langdurig intensieve zorg op Eikenstaete, te Amersfoort (Zon & Schild) wekelijks contact met huisdieren bieden met behulp van deze stichting. Er is een grote hal in Eikenstaete waar activiteiten met dieren goed zouden kunnen plaatsvinden. Ook is het is de bedoeling dat, waar mogelijk de cliënten vooral lekker naar buiten te gaan om met een hond in de bosrijke omgeving te wandelen. Dat kan in een groepje of één op twee (cliënt met vrijwilliger en huisdier).

Unieke, dierbare vorm van aandacht voor kwetsbare ouderen

Doel is om voor een periode van twee jaar 3 tot 4 vrijwilligers (met hun eigen hond of kat) in te zetten die wekelijks contact met de cliënten in Eikenstate kunnen verzorgen en begeleiden. Stichting ZorgDier werft en traint daarvoor vrijwillige dierbegeleiders en huisdieren binnen een straal van 20 km rondom Eikenstaete, te Amersfoort.  Totale kosten voor dit project, twee jaar lang wekelijks contact met huisdieren voor cliënten in Eikenstaete bedragen € 9.800. De kosten voor 2021 bedragen € 2.800. Hiervoor worden vrijwilligers met hun huisdieren geworven en getraind, dieren ingeënt en worden 4 vrijwilligers met hun dier 2 jaar lang ondersteund en ingezet. Na een succesvol eerste jaar willen wij op meerdere locaties van GGz Centraal, in diverse regio’s, onze cliënten wekelijks contact met huisdieren gaan bieden. Voor achtergronden, planning en beoogde impact van het project lees je hier meer.

Help mee en steun dit mooie project!

werkgebied ggz centraal

GGz Centraal helpt mensen zoals jij en ik

In Nederland krijgt bijna 1 op de 4 mensen te maken met psychische problemen. En ruim 42% van de Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven zelf te maken met psychische klachten. Dit heeft een enorme impact op het leven van een persoon en zijn of haar omgeving. GGz Centraal biedt de mogelijkheid aan ruim 1,2 miljoen mensen die wonen en leven in midden Nederland, specialistische geestelijke gezondheidszorg van hoogwaardige kwaliteit te krijgen.

Jaarlijks bieden wij zorg aan ruim 15.000 mensen, van jong tot oud, met onze ambulante en klinische behandeling van alle psychiatrische aandoeningen over de 97 locaties waar wij werken.