Familie en naasten zijn belangrijk voor het best mogelijke herstel van mensen die met een acute psychiatrische aandoening zijn opgenomen. GGz Centraal wil daarom familie en naasten actief betrekken bij alle behandelingen. Dit met extra steun van familiecoaches en twee nieuwe, huiselijke, gastvrije en duurzame familiekamers. Jaarlijks verblijven er gemiddeld 76 cliënten in locatie Beukenhorst. Mensen die zich samen met hun familie en naasten willen kunnen terugtrekken in een prettige ruimte waar rust en privacy heerst. De familiekamers zullen dus geschikt moeten zijn voor vele honderden bezoeken en bezoekers per jaar voor mensen uit de regio Amersfoort waarvan een familielid is opgenomen bij GGz Centraal.

Win Win situatie: Multifunctionele, gastvrije kamers ingericht met meubels gemaakt door mensen uit de dagbesteding Een huiselijke, gastvrije en warme plek om je terug te trekken met familie en naasten als je bent opgenomen met acute psychiatrische problemen. Dat gun je ieder mens! Stichting Vrienden van GGz Centraal helpt om het welzijn en verblijf van cliënten in locaties van GGz Centraal nog beter te maken. Dit doen wij bijvoorbeeld door bestaande binnen- en buitenruimtes in behandelgebouwen in te richten tot multifunctionele plekken waar het aangenaam is om te verblijven voor cliënten; alleen, met hun familie of naasten of zorgverlener. De ruimtes worden duurzaam ingericht, met oog op langdurig gebruik van inboedel en eventuele verplaatsing naar nieuwe (nieuwbouw) locaties (zoals de herontwikkeling van Zon en Schild de komende vijf jaar). Daarbij versterken wij de maatschappelijke impact van het project “Familiekamers” door een deel van de benodigde meubels (zoals werktafels, wandkasten, bijzettafeltjes) te laten maken door mensen die in de Meubelwerf (Hilversum/Den Dolder) in de dagbesteding werken. Hier werken mensen, die ondanks een belemmering aan de slag willen. Zoals ook cliënten van GGz Centraal of mensen met een licht verstandelijke beperking. Een plek om een nuttige en leuke invulling aan de dag te geven. Gewoon om bezig te zijn, afleiding te hebben en om wat te leren en te wennen aan het werk ritme. Op deze manier kunnen mensen in de dagbesteding ook makkelijker doorstromen naar het reguliere arbeidsproces.

Maatschappelijk herstel: Beukenhorst richt zich op wat cliënten (nog) wel kunnen Locatie Beukenhorst biedt behandeling aan cliënten met ernstige, chronische psychiatrische stoornissen. Vaak is er ook sprake van verslavingsproblematiek en is langdurige behandeling nodig. Langdurige psychiatrie biedt een herkenbare en voorspelbare omgeving waarbij, op afspraak of direct begeleiding geboden kan worden door de verpleging. Deze omgeving bestaat in meer of mindere mate uit permanente begeleiding, bescherming en veiligheid. De behandeling richt zich vooral op het leren omgaan met de psychiatrische ziekte en de handicaps, zoals vaardigheidstekorten, die daaruit voortvloeien. De beperkingen kunnen betrekking hebben op verschillende gebieden zoals zelfzorg, het huishouden, financiën, dagactiviteiten, sociale contacten en huisvesting. Er wordt gewerkt aan herstel om weer een prettig leven te kunnen leiden. Uitgangspunt bij de behandeling is dat familie op vele manieren kan bijdragen aan dit herstel. Het aanwezig zijn van naasten stimuleert en prikkelt het gezonde gedrag van cliënten en werkt de-hospitaliserend. Het behandelend team kan beter inspelen op het herstelproces van een cliënt door familie te betrekken, zij kennen deze persoon immers het beste. Met de inzet van familiecoaches, ervaringsdeskundigen die zelf bij een familielid hebben ervaren wat er allemaal op je afkomt wanneer iemand kampt met psychiatrische problematiek, willen wij extra sterke herstelmogelijkheden en sociale verbindingen realiseren. Een familiecoach heeft geen behandelrelatie met een familielid en beschikt niet over behandelinhoudelijke informatie. Zo kan deze coach onbevooroordeeld families helpen.

Waarom zijn de familiekamers zo nodig?Naomi Kruiger, agoog en begeleider, GGz Centraal Beukenhorst: “Door het realiseren van familiekamers op Beukenhorst kan er een prettige, huiselijke, open sfeer worden gecreëerd. Zonder drempel voor ons, uitnodigend voor onze cliënt en hun familie. Een fijne plek om te ontspannen, ontmoeten en te kunnen werken aan herstel.

De familiekamers bieden privacy en zijn ingericht met zaken waar cliënten en familieleden op dat moment behoefte aan hebben, zoals een lekkere zithoek, grote tafel, werkplek (met wifi) en de mogelijkheid om koffie en thee te zetten. Dergelijke ruimtes zijn er momenteel helaas niet, daar is geen budget voor binnen GGz Centraal.

Wij ontvangen familie nu buiten de afdeling, in de gezamenlijke woonkamer, de vergaderzaal of in de slaapkamer van de patiënt. Het zijn zeer ongezellige, armoedig aandoende ruimtes. Dat is voor niemand prettig en vaak niet privé. Meer kleur aan de muur, een fijne bank, vrolijke schilderijen, planten, dat kopje thee, het kan allemaal zo helpen om een goede sfeer te creëren.”

Output: intensief gebruik voor komende jaren Beukenhorst bestaat uit 2 vleugels (Beukenhorst B en C) met in totaal 6 afdelingen die langdurige intensieve zorg bieden. Er zijn gemiddeld 76 cliënten aanwezig. Dat is veel. Daarom zijn er ook niet één maar twee familiekamers nodig. Op basis van ervaringen met andere openbare kamers in onze gebouwen verwachten wij dat de nieuwe familiekamers in Beukenhorst intensief gebruikt zullen gaan worden: op jaarbasis ten minste 2.500 keer. Door honderden cliënten, familieleden, naasten, medewerkers familiecoaches en zorgverleners van GGz Centraal.

Wat hebben wij voor deze familiekamer nodig? Voor die duizenden bezoeken willen wij de twee familiekamer ’s in Beukenhorst sfeervol inrichten met comfortabele loungebanken en stoelen, een eet-, werk- tafel. Goede verlichting, wanddecoratie en een pantry voor het zetten van koffie en thee maken het tot een prettige ruimte. Ook een boek- en spelkast, een flat screen TV met mogelijkheid voor het vertonen van films of foto’s zijn gewenst. Specifieke wensen en behoeften van onze cliënten zijn meegenomen in deze wensenlijst. Zo kunnen wij samen iets waardevols voor de lange termijn realiseren.

Planning en benodigd bedrag: Hoe eerder deze kamers zijn ingericht en klaar zijn om cliënten en hun familie te kunnen ontvangen hoe beter. Nu zit men in een openbare ruimte, of in een kamer die niet is ingericht op samenzijn. Ons doel is de fondsenwerving voor de familiekamers voor de feestdagen van 2021 af te hebben en de kamers voor het einde van het jaar in te richten. Er is € 12.000 euro nodig om twee familiekamers te kunnen inrichten. Doneer via deze link. 

Foto onder: Links gewenste familiekamer, rechts huidige situatie

2021 07 05 0002