GGz Centraal wil familie en naasten actief betrekken bij alle behandelingen
Familie en naasten zijn belangrijk voor het best mogelijke herstel van mensen die met een acute psychiatrische aandoening zijn opgenomen. Daarom wordt ingezet op extra steun van familiecoaches en nieuwe, huiselijke, gastvrije en duurzame familiekamers op diverse locaties van GGz Centraal.
Gisteren, 14 maart 2022, werd een nieuwe familiekamer feestelijk geopend op de locatie Kastanjehof (afdeling J), Zon & Schild te Amersfoort. Hier worden cliënten met ingewikkelde en ernstige psychiatrische problematiek behandeld. Het is de afdeling voor acute en intensieve psychiatrie. Het gaat vaak om mensen met een combinatie van verschillende stoornissen. Bijvoorbeeld autisme en een persoonlijkheidsproblematiek, een psychotisch toestandsbeeld of een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Niet zelden gaat dit ook nog gepaard met verslavingsproblematiek en/of een justitieel verleden.
Cliënten op Kastanjehof hebben meestal al diverse behandelingen achter de rug. In verschillende instellingen en afdelingen. Je kunt dus spreken van een lange opnamehistorie. Het ontbreekt ze vaak aan toekomstperspectief. Op Kastanjehof wil GGz Centraal deze patiënten hoop op verbetering te geven en op de beste manier zorgen voor hun welzijn. Uitgangspunt bij de behandeling is dat familie op vele manieren kan bijdragen aan dit herstel. Het aanwezig zijn van naasten stimuleert en prikkelt het gezonde gedrag van cliënten en werkt de-hospitaliserend. Het behandelend team kan beter inspelen op het herstelproces van een cliënt door familie te betrekken, zij kennen deze persoon immers het beste.
Waarom zijn de familiekamers zo nodig?
Marjolijn Poutsma-Beekhof, verpleegkundige en begeleider van GGz Centraal locatie Kastanjehof (die meehielp de kamer te realiseren): “De familiekamers bieden privacy en zijn ingericht met zaken waar cliënten en familieleden op dat moment behoefte aan hebben, zoals een lekkere zithoek, grote tafel, werkplek (met wifi) en de mogelijkheid om koffie en thee te zetten. Door het verzorgen van familiekamer kan er een prettige, huiselijke, open sfeer worden gecreëerd. Zonder drempel voor ons, uitnodigend voor onze cliënt en hun familie. Een fijne plek om te ontspannen, ontmoeten en te kunnen werken aan herstel. En er is ook een maatschappelijke “win win” situatie: de multifunctionele, gastvrije kamer is ingericht met meubels gemaakt door mensen uit de dagbesteding. Een deel van de benodigde meubels (zoals werktafels, wandkasten, bijzettafeltjes) is namelijk gemaakt door mensen die in de Meubelwerf (Hilversum/Den Dolder) in de dagbesteding werken. Hier werken mensen, die ondanks een belemmering aan de slag willen. Zoals ook cliënten van GGz Centraal of mensen met een licht verstandelijke beperking. Een plek om een nuttige en leuke invulling aan de dag te geven. Gewoon om bezig te zijn, afleiding te hebben en om wat te leren en te wennen aan het werk ritme”.
Met dank aan
Het geld om de familiekamer te kunnen realiseren is afkomstig van Stichting Zonnegloren. Een stichting die initiatieven in de gezondheidszorg in de regio Eemland stimuleert.
Meer weten of bijdragen aan familiekamers die op andere locaties van GGz Centraal gerealiseerd gaan worden? Lees over onze lopende projecten, of doneer: www.vriendenvanggzcentraal.nl
Foto’s van de opening van de familiekamer werden met toestemming van cliënten genomen.